„Kontrabanda“ važiuoja į Rygą

A. ŠEŠTOKO nuotraukoje: „Kontrabanda“.
A. ŠEŠTOKO nuotraukoje: „Kontrabanda“.

1993.05.08 „Vakarų ekspresas“

Balandžio 30 dieną 12 val. 5 min. traukinys su „Kontrabanda“ pajudėjo Latvijos link. Vagono palydovei muzikantai kažkodėl pasirodė Įtartini, ir ji paklausė: „Ar kartais kontrabandos nevežat?“ Atsakymas buvo teigiamas, kaip gi kitaip. Pokštininkai. O šiaip kelionė praėjo ramiai, su alum ir lašiniais (maistas Latvijoje brangus, reikia vežtis savo). Na, bet tai – smulkmenos.

18 val. 28 min. „Kontrabanda“ buvo Rygoje. Prie traukinio ją pasitiko pats Aleksandras Nemirovskis su automobiliu, atvežė j vieną prestižiškiausių Rygos klubų „AVE SOL ART“. Reikia pasakyti, kad šis klubas turi savo kino salę, naktinį barą ir kazino. Ir publika renkasi atitinkama (kiek kainuoja bilietas j „AVE SOL ART” organizuojamus renginius, galima laikyti komercine paslaptimi). O kainos naktiniame bare žemesnės negu dieną kai kuriose kavinėse. Bet tai ne rodiklis. Įdomu tai, kad „Kontrabandai“ iš karto „pastatė“ kavos, ko Lietuvoje nė karto nebuvo, ir neleido groti, kol muzikantai nepasistiprins.

O groti reikėjo daug. Keturis kartus po pusę valandos (praktiškai išėjo kitaip – trys kartai, bet bendra suma vis tiek dvi valandos). Tokios sąlygos. Honorarą reikia uždirbti. Ir „Kontrabanda“ jį sąžiningai uždirbo. Labai gerai nuskambėjo trečia dalis, kurioje buvo atliktas visos geriausios, greičiausios, garsiausios ir t. t. dainos kaip „Apie meilę“, „Ant kilimėlio prie durų“, „Vilkolakis“ ir t. t.

Programa pasibaigė daina „Tu man šviesa“. Nors muzikos buvo keleriopai daugiau negu žodžių, Viliaus grojimas kompensavo viską – per MTV nepamatysi to, ką Vilius išdarinėjo su gitara ir, jei iki tol visos dainos buvo palydimos plojimais, po paskutinės dainos publika liko „apakusi“ ir išsižiojusi.

Vienintelė pora, kuri šoko iki pergalingos pabaigos, man atrodo, tikrai puikiai praleido naktį, nes kuo greičiau grojo „Kontrabanda“, tuo ekspresyviau skambėjo V. Ančerio gitara, tuo aistringesnis darėsi šokis. Bet „Kontrabanda“ savo pasirodymą baigė, ir tarp šokėjų nieko neįvyko (bent jau viešai).

Kas gerai dirba, tas gerai ilsisi. Tam reikalui buvo užsakytas viešbutis: liukso numeris, šiltas vanduo, vonia – ir tiek tos bėdos, kad kažkam teko miegoti ant grindų. Šeštadienį, gegužės 1 d., Latvija šventė radijo stoties „RADIODEJAS“ vienerių metų jubiliejų, muzikinių prekių ir plokštelių parduotuvės nedirbo, o „Kontrabanda“ važiavo atgal. Gaila buvo palikti Rygą, bet kontaktas užmegztas, ir ši kelionė ne paskutinė.

VALENSA